Turizam u Hrvatskoj

  • Objavljeno: 29/11/2009

Hrvatska je mala država ali nevjerojatno bogata prirodnim resursima. Moglo bi se reći da je najvrjedniji resurs naše države upravo more. Iz tog razloga turizam u Hrvatskoj je jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Ulaganja u turizam su golema, a uz državu, u hrvatski turizam ulažu domaći i strani investitori.

Hrvatska je predivna zemlja, sa svega oko 4,5 milijuna stanovnika, ali s puno prekrasnih prirodnih destinacija, kristalno bistrim morem, jednom od najrazvedenijih obala na svijetu, predivnom prirodom, mnogo Parkova Prirode, nevjerojatnih osam Nacionalnih Parkova te vrlo bogatom tisućljetnom povijesti.

Početci turizma u Hrvatskoj sežu još u 19. stoljeće i od tada se turizam na ovim prostorima neprestano razvija. Tokom 20. stoljeća, u kasnim osamdesetima, zabilježene su rekordne turističke posjete Hrvatskoj. Tada je bilo više od 11 milijuna turistički posjeta Hrvatskoj a većinu su činili Nijemci, njih oko 1,5 milijuna. Početkom rata na ovim prostorima broj turističkih noćenja je drastično pao, ali s krajem rata koji je završio 1995. godine turisti su počeli ponovno masovno pohoditi Hrvatsku i sada je turizam u Hrvatskoj ponovno u uzletu.

Glavni grad Hrvatske je Zagreb te je i on veliko turističko središte Hrvatske, kao europska prijestolnica. Nije Zagreb jedini veći grad u Hrvatskoj koji je interesantan turistima, nikako ne smijemo izostaviti još neke kao što su Split, Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Ali bilo bi nezahvalno zaustaviti se samo na navedenim gradovima, pošto Hrvatska ima još velik broj turisticki razvijenih manjih gradova i mjesta, koja su također izuzetno popularne turističke destinacije. Dubrovnik može biti primjer kako i manji grad može biti pravi dragulj turizma. Tokom cijele godine u njegovu luku uplovljavaju veliki kruzeri puni turista, pošto je Dubrovnik istaknuta destinacija na svjetskoj turističkog karti.

Hrvatska ima velik broj istaknutih turističkih središta, i nisu sva uz obalu. Turizam u Hrvatskoj je razvijen i u unutrašnjosti, a Hrvatska I u svojem središnjem djelu itekako ima što ponuditi turistima. Zagreb je već spomenut kao europska prijestolnica, sa izrazito zanimljivom prošlošću, ali treba spomenuti i unutrašnjost Istre, Dalmatinsku Zagoru, Liku, Slavoniju, Hrvatsko Zagorje i ostale lokacije koje privlače turiste. Slavonska polja i njive neodoljivo zrače svojom ljepotom, a kule i dvorci unutrašnjosti Hrvatske svjedoče o burnoj prošlosti naše zemlje.

Smještaj u Hrvatskoj je vrlo lako pronaći, bilo da se nalazite u unutrašnjosti ili na obali. Privatni apartmani su glavni tip smještaja uz obalu i na otocima, ali također je veliki broj hotela i kampova. U unutrašnjosti u većim gradovima glavni oblik smještaja su hoteli i mali obiteljski hoteli, a u manjim destinacijama također je veliki broj privatnih apartmana koji se mogu unajmiti. Sve se može pronaći na Internetu.

Turizam je vrlo važan za Hrvatsku, pa će se tako vaši domaćini potruditi da vam ništa ne nedostaje te da učine vaš boravak što je moguće ugodnijim.

Copyright © Apartmanija.hr

Što ti misliš?

Više vijesti