Nerezine na Lošinju

  • Objavljeno: 24/10/2009

Nerezine su zelena oaza na otoku Lošinju, nalaze se na njegovoj istočnoj strani i čine treće mjesto po veličini tog otoka. Mjesto je nastalo gradnjom kuća na obradivim površinama, podno brda Osorčice, koje su bile glavni izvor dobara ondašnjeg stanovništva.

Nerezine su u to doba bile mnogo napučenije te je tamo obitavalo i do 2000 ljudi čija se brojka do danas spustila na 400. Promicanjem pomorstva i brodogradnje sve se više razvija u obalnom pojasu, a time cvjetaju i turističke dijelatnosti. Tako se danas u Nerezinama nalazi turistički kamp, turističko naselje, dva mala obiteljska hotela, te privatni smještaj, brojne sobe i apartmani, koji su uglavnom u blizini mora. Ponuda uključuje niz restorana u centru mjesta, a marina u izgradnji obećava i nautičarima ubrzo sigurnu luku na ovoj strani otoka.

Glavne atrakcije prvog mjesta na putu otokom Lošinjem je i mistična kula, samostan Sv. Franje i crkva iz 17. stoljeća, te pješačka staza na brdu Osorčica koje je 1887. pohodio i austrougarski prijestolonasljednik Rudolf Habsburg. Za avanturiste u potrazi za jačim adrenalinom, nudi se jedrenje, ronjenje, big game fishing.
Nerezine je ipak mirno mjesto koje živi danju na svojim suncem okupanim plažama, predivnom uvalom Galboka i u ugodnom hladu borovih šuma, a zelenu bajku dopunjava i pastirski stan na padinama Osorčice koje se naziva Tržiće iz kojeg izviru mirisi egzotičnog bilja koje su godinama donosili nerežišćki moreplovci iz dalekih svjetskih prostranstava.  

Dobro dosli u Nerezine, oazu mira !

Autor: Antonia Dobrota

Što ti misliš?

Više vijesti