Malo o Hvaru

  • Objavljeno: 04/11/2009

Grad Hvar nalazi se na jugozapadnoj obali otoka Hvara koji je veličinom od 297 km² četvrti otok u Hrvatskoj. Grad ima godišnji prosjek 2726 sunčanih sati, a temperatura i za najtoplijih dana ne prelazi 27°C. Blaga mediteranska klima pogoduje svim osjetilima i budi u čovjeku mir te ga istinski povezuje s prirodom koja je optočila čitav otok zelenom šumom i vinovom lozom poput zelenog dragulja.

Opojni miris lavande čuvenih hvarskih polja zadržat ćete dugo u sebi, dok zrna grožđa čak 50000 hektara vinograda čuvaju zrake sunca pretočene u najbolja vina.
Prelijepa kulturno-spomenička baština klesana u stoljetnom kamenu, pamti doba kada su u Starom gradu Grci utemeljili grad Pharos od kojeg je nastao Hvar. Osim kamenih tajnovitih ulica i trgova, najljepša znamenitost je hvarska katedrala posvećena Svetom Stjepanu.

Turistička tradicija u Hvaru počinje još davne 1868. godine kada je na otoku osnovano prvo turističko društvo, ‘Higijeničko društvo’, a danas je to primarna djelatnost otoka. Sam grad Hvar, osim velikog broja apartmana I raskošne smještajne ponude, ima izuzetno razvijen nautički turizam zbog izvrsnog položaja svoje luke, koja je prirodno zaštićena i osigurana brojnim malim otocima, Paklenim otocima, te pruža mnogim brodicama utočište od surovih vjetrova i razorne snage mora.

Grad Hvar je poznat i kao kulturno središte s najstarijim kazalištem u Europi; dom  je mnogih književnih velikana od hrvatske renesanse do danas. Iznjedrio je slavna imena poput Petra Hektorovića, Hanibala Lucića, Ivana Vučetića i ostalih.

Danas se u Hvaru svake godine održavaju Dani hrvatskog kazališta uz brojne zabavne i umjetničke manifestacije te buran noćni život.

Što ti misliš?

Više vijesti