Kvarner - Tradicija u turizmu

  • Objavljeno: 23/02/2012

Nije teško pogoditi koji dio Hrvatske se može pohvaliti najdužom tradicijom u turizmu. Zahvaljujući svom geografskom položaju, neopisivim prirodnim ljepotama te pažljivom njegovanju tradicija i izuzetnoj gostoljubivosti ovdašnjih ljudi, Kvarner je višestoljetna turistička destinacija čija popularnost samo raste.

Teško je zamisliti da postoji itko tko je iz Kvarnera otišao nepromijenjen. Čarolija zaljeva omeđenog otocima i planinom prodire duboko u srž svakog bića, a raznovrsnost turističke ponude ne ostavlja izbor; Kvarner je destinacija čiji se gosti vraćaju ponovno i ponovno.Još daleke 1844. godine riječki patricij Scarpa svojoj voljenoj ženi Angiolini gradi ljetnikovac gdje se okupljaju brojni gosti. Opatija je poznata po svojim prekrasnim vrtovima koji okružuju brojne hotele i ljetnikovce sagrađene po uzoru na ovaj.

Između Ville Angioline i crkvice Sv. Jakova otvoren je prvi hotel na istočnoj obali Jadrana, hotel `Kvarner´. Paralelno s turističkom afirmacijom Opatijske rivijere, teče i razvoj turizma u ostatku regije. I to prvo na otocima. Već u lipnju 1845. parobrodima iz Rijeke na Cres se iskrcava oko dvije stotine izletnika. Krajem 19. stoljeća otvoren je i prvi creski hotel `Miramar´. I u ostalim mjestima poput Novog Vinodolskog, Krka, Delnica, Fužina, Lošinja, Raba, grade se odmarališta, lječilišta, kupališta, osnivaju udruge i udruženja za prihvat stranaca i poljepšavanje okoliša.

Jača svijest o turističkom identitetu, jedinstvenoj kulturnoj baštini te važnosti očuvanja prirodnih ljepota i tradicija. Nije samo blizina europskih metropola poput Beča, Rima, Ljubljane i drugih bila presudna za glasovitost Kvarnera; kvarnerani strpljivo i sa smješkom grade svoj turistički identitet, nudeći svakom gostu odmor i razonodu u očuvanoj prirodi toploga mediterana koja liječi duh i tijelo.
Stoga nikoga ne iznenađuje da se u zlatnoj knjizi kvarnerskih gostiju nalaze imena cara Franje Josipa I, prijestolonasljednika Franje Ferdinanda, nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana, belgijske princeze Stefani, njemačkog cara Vilima II, talijanskog kralja Vittoria Emanuela III, balerine Isadore Duncan, skladatelja Gustava Mahlera, glumice Simone Signoret, pisca Antona Čehova i Henrika Sienkiewicza, i drugih.

Danas je, pak, turistička ponuda znatno bogatija. Ona se razvija ukorak s duhom vremena. Kvarner tako postaje dinamična destinacija čijem je pozivu nemoguće odoljeti. Iako temelji počivaju na zdravstvenom turizmu koji je i danas popularan u ovom podneblju, kvarnerani su razvili i druge oblike turističkog djelovanja tako da svatko može pronaći upravo ono što mu treba upravo ovdje. Izbor smještaja je raznolik; od luksuznih vila preko udobnih privatnih apartmana do hotela. Kongresni turizam bilježi više od 150 godina organiziranih posjeta Kvarneru.
Za sve gastronaute ponuda slikovitih restorana i konoba temelji se na zdravoj prehrani i mediteranskoj kuhinji: prirodno uzgojeno voće i povrće; ribe, školjke i rakovi u primorju i divljač u gorju, otočka janjetina, creski i krčki ovčji te grobnički kozji sir, pršut, kobasice od divljači, vepar ispod peke... A nakon dobre hrane slijedi i vrhunska zabava u noćnim klubovima, na kulturnim manifestacijama, koncertima, folklornim nastupima, izložbama, kazališnim predstavama, kupovini suvenira i autohtonih predmeta proizvedenih na tradicionalan način.

Svaki dan na Kvarneru je prilika za nezaboravan doživljaj; izleti u gorje i na otoke samo su jedan od načina za upoznavanje ovog komadića raja. Prekrasne plaže poput onih na Krku, nisu više samo mjesta za lješkarenje, već čarobna scenografija za ronjenje, jedrenje, surfanje, rafting, odbojku na pijesku. Na kopnu se može naći kakav planinarski klub, jahački klub, paragliding, zmajarenje, biciklistička staza i štošta.Kvarner je i kolijevka nudizma u Hrvata.

Godine 1936. Engleski kralj Eduard VIII. doplovio je  svojim brodom na Rab. Sa svojom družicom Wallis okupao se u kristalnom moru uvale Kandarola potpuno gol. I tako je, iako je na Rabu čak dvije godine prije kraljeva dolaska otvorena prva plaža za nudiste, taj trenutak ubrzo proglašen početkom naturizma. Čak i onaj tko nema nikakvu namjeru skidati se u Kvarneru, lako će primijetiti ogoljenu i istinsku ljepotu ovoga mjesta koje će zauvijek nastaniti njegovo srce, um i obiteljski fotoalbum.

Što ti misliš?

Više vijesti