Kukljica na Ugljanu

  • Objavljeno: 01/11/2009

Osim samoga naselja Kukljica, općini pripadaju i četiri otočića: Bisage, Golac, Mišnjak i Karantunić. Mjesto samo po sebi je dovoljno zanimljivo; spona je između dva velika otoka zadarskog arhipelaga: Ugljana i Pašmana. Dijeli ih tjesnac Ždrelac, a povezuje ih istoimeni most.
Kukljica je dobro povezana cestama i trajektnim linijama sa Zadrom što se odražava na raskoši turističke ponude u mjestu. Ljeto je oplemenjeno brojnim manifestacijama od čega su značajnije likovna međunarodna kolonija, međunarodna izložba umjetničke fotografije, večeri poezije, kazališne predstave i druge kulturne priredbe. Kukljicu se još naziva i ‘vratima Telašćice i Kornata’; blizina tih parkova pozivnica je na nezaboravan rendezvous s prirodom. Brojne uvale i rtovi, kao i prirodan položaj luke s izlazom na južnu i sjevernu obalu, neodoljiv su mamac za mnoge namjernike i nautičare.

Osim turističkog naselja, moderan i ugodan apartman ili soba, se može pronaći u svako doba godine.
Istinski sretnici bit će, pak, oni koji se ovdje zateknu početkom kolovoza za blagdan Gospe Snježne kada održava tradicionalna procesija brodovima u prolazu Ždrelac koja potječe čak iz 1514. godine. Kukljica je raj i za poklonike ekoturizma. Svi oni koji su u potrazi za izgubljenim vremenom ovdje će moći promatrati ptice, naučiti kako se radi med, jesti voće i povrće uzgojeno u vrtu domaćina i svježe ulovljenu ribu, piti domaće vino pa čak i posaditi vlastitu maslinu.

Što ti misliš?

Više vijesti