Recept za kekse - brzo, jednostavno i ukusno

Recept za kekse kojeg smo isprobali kao podsjetnik da priprema kolača za Božić može biti brza i zabavna. Najbolji prhki keksi za slatke trenutke s obitelji, prijateljima i gostima

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača
  • Ponedjeljak, 27.11.2017 u 12:11
  • Piše: Antonia Dobrota
  • Foto: Apartmanija.hr
2354
Kad zamirišu ukusni božićni kolači, nama počinje Advent. Malo smo uranili, ali samo zato što smo htjeli pronaći jednostavan recept za nevjerojatno ukusno tijesto za kekse. U potrazi za maštovitim uputama kako se rade jednostavni keksi, nismo mogli odoljeti, a da neke od recepata ne isprobamo sami.

Iako vremena do Božića ima, sviđaju nam se brzi fini kolači od sastojaka dostupnih svima i začina koji neizostavno prate zimske blagdane. Cimet i klinčići - osim neodoljivih mirisa i okusa, čuveni su po svojim ljekovitim svojstvima pa ih koristimo u borbi protiv suvišnih kilograma i masnoća u krvi. Božićni keksići i skidanje kilograma, hm, teško zamislivo. Pogotovo ako su ukusni i brzi za pripremu kao domaći keksi s maslacem i mljevenim bademima kakve smo ispekli za vas. 

Ipak, najljepši božićni kolači su oni koje začinimo onako kako to sami želimo. I kad pustimo mašti na volju, pridržavat ćemo se osnovnih naputaka koje sadrži svaki dobar recept za kolače

Brzi i jednostavni keksi ne traže puno sastojaka, a najvažniji začini su ljubav i mašta - tako nastaju najbolji prhki keksi na svijetu.

Keksi od badema i cimeta će trebati:
 
  • 350 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g mljevenog badema
  • 5 g sode bikarbone
  • 10 g ekstrakta vanilije
  • korica i sok od 1/2 limuna
  • začini (đumbir, cimet, klinčić...)

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - 1. korak
1. korak - maslac voli šećer: Maslac ćemo ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne omekša kako bismo ga mogli izmiksati sa šećerom u pjenastu masu. Mješavinu ćemo miksati dok ne osjetimo da se sav šećer otopio i da je smjesa gotovo homogena.

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - 2. korak
2. korak - pokoje jaje keksu prhkost daje: U smjesu maslaca i šećera ćemo dodati 2 jaja, jedno po jedno i dobro uzmiksati.

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - 3. korak
3. korak - svježina keksa pod koricom žutoga limuna: Dodajemo naribanu koricu i sok kojeg smo prethodno iscijedili od polovice limuna. Ako su limuni manji, nećemo pogriješiti dodamo li sok cijelog limuna. Ekstrakt vanilije smo pronašli u pakiranjima po 5 g pa smo dodali dva, za punu aromu ovog mirisnog začina.

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - 4. korak
4. korak - začini za božićne kekse: U drugoj posudi ćemo promiješati brašno, sodu bikarbonu i mljevene bademe. Mi smo kupili već samljevene bademe, pakiranje od 300 g koje košta nekih 30-ak kuna, ali najbolju aromu daju domaći bademi, friško samljeveni. Potom dodajemo začine. Korstili smo sok od đumbira, iako bi možda onaj u prahu bio prikladniji, cimet i klinčiće. Odvojili glavice sa stapke klinčića i lako ih smrvili prstima, ali je kolčina klinčića u ovakvom slučaju veća. Dodali smo žličicu kukrkume za intezivniju boju keksa. Možemo dodati i suho voće ili, ako su keksići za djecu, komadiće čokolade.

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - 5. korak
5. korak - brzi keksi uz sporo miksanje: Tako pripremljenu mješavinu ćemo dodavati smjesi maslaca, šećera i jaja. Miksat ćemo žlicu po žlicu najnižom brzinom kako bi smjesa na kraju bila kompaktna i glatka. Tijesto za keksiće će biti mekano i masno, savršeno za lako odvajanje u ukusne zalogaje.

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - tijesto

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - kalupi za kekse

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - prije pečenja
Ovako pripremljeno tijesto je dovoljno mekano za istiskivanje (kesica ili za to primjeren alat) na papir za pečenje kojim smo prekrili tepsiju. U domaćim kupovnim centrima se već sada mogu pronaći kalupi za božićne kolače. Limeni setovi koštaju 20-ak kuna i dobra su prilika da u pripremu kolača uključimo i djecu koja obožavaju igre s tijestom i ukusne kolačiće na vrhuncu zabave.

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - kako ih peći
Najbolji prhki keksi se peku na 175°C, nešto dulje od 10 minuta. Iako je ovo recept za suhe kolače, tijesto raste u vrućoj utrobi pećnice. Nemojte pogriješiti kao i mi pa štedjeti na prostoru tepsije. Keksi su nabujali i zalijepili se jedni za druge. Srećom, to je bila samo prva tura, u pripremi sruge smo već bili iskusniji.

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - gotovo

Recept za kekse - brza priprema božićnih kolača - uslast
Kad božićni keksi porumene, vadimo ih van iz pećnice uz očaravajući miris koji ispunjava čitavu kuhinju najavljujući Advent i blagdanske radosti. Topla mirisna pozivnica mami sve ukućane za kuhinjski stol. Keksi se ipak jedu brže, nego što se pripremaju. Veselo vam pečenje i ukusni domaći keksi!

P.S. Znate li kako se rade brzi fini kolači i imate jednostavan recept za nezaboravan kolač ili kekse, budite ljubazni, otkrijte nam tajnu i podijelite ga s nama...
Komentiraj, pitaj, pokreni raspravu
Za komentirati članak potrebno se registrirati ili kao Apartmanija.hr korisnik.
Preporuke:
Budi u toku!

22.252 iznajmljivača prima vijesti u sandučić!

Popularno: