Smještaj na otoku - Po Kornatima se dan poznaje

  • Objavljeno: 25/07/2010

Putujete na odmor i tražite smještaj na Kornatima?
Nije važno odakle sam sve dok znadem kuda putujem, rekao je jednom jedan pjesnik. Taj me stih uvijek podsjeti na ljeto i na rijeku turista koja se slije svake godine na obalu hrvatskog mora. Ne pripadam njima i nije važno odakle sam, ali tamo otkud dolazim kažu i ovo; po Kornatima se dan poznaje. Jutrom je dovoljan tek pogled u pravcu Kornata i jasna je dnevna vremenska prognoza. Sunčano, 34 stupnja Celzijusa u hladu, bonaca uz lagan maestral poslijepodne, more mirno do umjereno valovito. A Kornatsko otočje, tek 7 nautičkih milja daleko od otoka Murtera, a 15-ak od Zadra i Šibenika, čarobno i postojano razasuto na 300-tinjak kvadrata morske površine ugodne temperature od 22 stupnja Celzijusa.

Stoga, znadete li da putujete na Kornate i tražite li smještaj za odmor na Kornatima, vjerovatno znate i ovo.Do Kornata se stiže vlastitim ili iznajmljenim čamcem ili u organizaciji kakvog prijevoznika ili turističke agencije. Nije važno odakle, sve dok znate kamo točno idete. Mnoga mjesta uz obalu Zadarske ili Šibensko-kninske županije omogućuju prijevoz ili posjet Kornatima, otočju jedinstvenom u Sredozemlju, koje je 1980. proglašeno Nacionalnim parkom. No, ukoliko tražite smještaj na Kornatima, sigurno znate da na nijednom od 152 otoka, otočića i hridi, tijekom nekoliko tisućljeća ljudskog djelovanja na ovim prostorima, nije se razvilo stalno naselje. Najveći otoci su Kornat, Žut i Sit. Tu su se skrila sitna ribarska mjesta, razasuta po azurnim uvalicama, gdje je moguće iznajmiti kuću, apartman ili sobu. Kuće su najčešće pruređene u rustikalnom stilu, s kućnim uređajima koji rade na plin te vodom kišnicom. Kampiranje u Nacionalnom parku je zabranjeno, osim na za to predviđenim mjestima; na otocima Levernaki i Ravni Žakan. To su vanjski otoci arhipelaga, poznati su po klifovima koji gledaju na otvoreno more. Visoke impozantne stijene koje izranjaju iz pjenušavih valova doimaju se poput kruna kojima s okitilo more. Upravo tako je čitavo otočje i dobilo ime; corona – kruna.Posjet Kornatima je i kruna svakog godišnjeg odmora. Iako je Nacionalni park otvoren tokom čitave godine, kuće, apartmani, sobe i kampovi, organizirana opskrba i čak 25 restorana i konoba, dostupni su tek ljeti. Samo kupanje u kristalom prozirnom moru, ponekad je dovoljno da osvježi tijelo i dušu te pruži savršeno ljetovanje. Međutim, Kornati žive punim plućima i u ostalim mjesecima.

U listopadu možete sudjelovati u berbi maslina, a na proljeće i jesen u striženju ovaca, ribolovu, ronjenju ili pješačenju. Pješačke rute su označene, a noćenje i sidrenje je dozvoljeno u 16 uvala. Kornati posjeduju značajnu kulturnu baštinu. Ostaci iz neolita, ilirski tragovi i ruševine rimskih građevina, pomalo su zasjenjeni impozantnom bizantskom utvrdom Tureta na otoku Kornatu koja datira iz 6. stoljeća.

U mnogim slikovitim uvalama otočja nalaze se i restorani čija gastronomska ponuda odražava značajke podneblja; svježa riba i školjke, te domaća janjetina othranjena na vrletima otočja, začinjena tišinom i svježinom ovog komadića zemaljskog raja.Raskoš Kornata ne ogleda se samo u brojnim otocima, njihovoj ljepoti i čarobnom podmorju; jedan pogled na noćno nebo nad otočjem, neoskvrnjeno umjetnom rasvjetom i obavijeno spokojem, dovoljan je za vječnu ljubav otoka i čovjeka. Legenda kaže da je Stvoritelju nakon stvaranja svijeta ostalo nešto bijelog kamenja. Bacio ih je u more, pogledao i zadovoljno zaključio da popravci nisu potrebni. Tako nastadoše Kornati.

I već je svima jasno da se na Kornatima dan poznaje; on ne može biti drugo nego li opušten, prekrasan i nezaboravan – dan iz snova!

Što ti misliš?

Više vijesti