Korčula - Hvala ti što postojiš!

  • Objavljeno: 23/04/2014

Reći `hvala´ponekad je jednako teško kao i reći `oprosti´.  Na otoku Korčuli `hvala´, odnosno `fala´, kako to  mještani izgovaraju, riječ je koju uz osmijeh nosite ispisanu na licu jer svaki trenutak odmora na tom bajkovitom mjestu to zaslužuje.
Pa čak i ako ste stranac u ovoj čudesnoj zemlji i na toj riječi poprilično `lomite jezik´, trudit ćete se izgovoriti ju, zahvalni sudbini koja vas je dovela u ovaj komadić sasvim zemaljkog raja..

Upravo to ističe novinar britanskog `Mirrora´, Gill Murr, opisujući ljetovanje na Korčuli. Pri tom napominje kako svi turistički djelatnici govore po nekoliko svjetskih jezika, engleski, njemački, francuski, ruski ili talijanski, te se savršeno služe pantomimom, ali ipak `hvala´ i `bok´ nezaboravne su riječi kao dio bogate emocionalne ostavštine s nezaboravnog otoka za nezaboravan odmor.

Easyet let do Dubrovnika, vožnja minibusom do Orebića te slikovita trajektna putešestvija da bi se pronašao mini-Dubrovnik, Stari grad Korčula, vrijedni su svakog utroška vremena i novca. Srednjovjekovne zidine opasavaju splet uskih uličica, stisnutih jedna uz drugu da bi se zaštitile od bure i povijesnih vjetrova, a ljeti pružaju toplu dobrodošlicu svakom tko je u potrazi za dobrim provodom i ljekovitim praškom zaborava uhodane svakodnevnice. Apartmani prožeti mirisom borova teško će vas, unatoč svojoj udobnosti i luksuzu, zadržati na svojim sunčanim terasama.

Bilo da ste se odlučili propješačiti do pješčane plaže Bilin žal, ili ste se želite opružiti na vrućem kamenju koji opasava otok, lako ćete pronaći kafić ili restoran kakvih ovdje ima mnogo koji poslužuju ukusnu (i jeftinu) hranu. Tobogani i trampolini usrećit će svako dijete pa i ono u vama, a malo zahtjevnija `djeca´ moći će odabrati i cjelodnevne ili poludnevne izlete brodom.

Tako možete upoznati obližnje otoke Badiju sa samostanom iz 14. stoljeća ili Vrnik, dok su malo skuplji oni izleti u Nacionalni park Mljet ili Dubrovnik, te odlazak na `fish piknik´ ili turu po vinogradima koji rađaju čuvena korčulanska vina Pošip i Postup.Dakle, razlozi zbog kojih britanski Mirror Korčulu opisuje kao otok za savršen odmor su brojni. Između ostalih tu je i slikoviti gradski trg i mala mjesna plaža kao poprište mnogih ljetnih događanja.

Ribarske, folklorne i plesne večeri koje se gotovo svakodnevno održavaju pod budnim okom tornja Marka Pola, na Korčuli odavno su već dio tradicije. Dva puta tjedno odigrava se i čuvena `Moreška´, borbeni ples s mačevima koji se na otoku igra od 1571. godine. Mještani vele da ako ne znaš `balat morešku´nisi muško, a ako `nisi gleda Morešku, nisi ni bi na Korčuli´. A ne biti na Korčuli, veeeeeliki je minus, stoga požurite rezervirati apartman, makar vas to stajalo minusa na bankovnom računu.

Cijene su prihvatljive, rezervacija je već sada u zadnji čas jer, bilo da idete u Korčulu, Blato u unutrašnjosti, Vela Luku na zapadu otoka, ili neko od ostalih prekrasnih gradića i naselja, na otoku se uvijek traži krevet više. A više od onoga što Korčula daje ne možete niti poželjeti!

Što ti misliš?

Više vijesti