Apartmani u Hrvatskoj

  • Objavljeno: 29/11/2009

Hrvatska je izrazito turistička zemlja, i kao takva konstantno ugošćuje velik broj turista. Tome su prilagođeni i smještajni kapaciteti pa je tako i vrlo mnogo apartmana u Hrvatskoj. Apartmani u Hrvatskoj su posvuda, te su u vlasništvu privatnih iznajmljivača ili hotela u sklopu hotelskih apartmanskih naselja. Apartmani su najzastupljeniji oblik smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Mogu prihvatiti veći broj gostiju nego svi ostali smještajni kapaciteti zajedno.

Uz obalu i na otocima apartmani su glavni oblik smještaja kako za domaće, tako i za strane goste. Brojni mještani turističkih destinacija se bave isključivo turizmom i iznajmljivanje apartmana im je glavni izvor prihoda. Ali treba naglasiti da apartman može biti unajmljen i u unutrašnjosti zemlje, a posebice uz značajnije prometnice. Brojni turisti koji dolaze izdaleka požele odmoriti tijekom puta, te tada unajmljuju apartman neposredno uz cestu i plaćaju znatno manje nego što bi platili hotel.

Svi apartmani u Hrvatskoj su kategorizirani, tako da gost u većini slučajeva može računati na dobru uslugu i dobro stanje apartmana koji unajmljuje. Apartman se najčešće unajmljuju posredstvom agencije ili direktno od iznajmljivača putem Interneta. Turist može putem Interneta pogledati slike i pročitati opis, i na taj način se pobliže upoznati sa smještajnom jedinicom koju razmatra. Manje-više svi smještajni kapaciteti imaju TV, kupaonu, štednjak, frižider i klima uređaj. U nekim slučajevima se nalaze u sklopu kuće iznajmljivača, ali u nekim slučajevima su i potpuno odvojeni ili čak i dislocirani. Također je čest slučaj kod apartmana koji su uz obalu da posjeduju i vlastiti ulaz u more.

Velika prednost apartmana je što se većinom smještaj plaća na temelju unajmljenog prostora, a  ne osoba koje borave u tom prostoru. Tako primjerice može doći čitava obitelj ili neko veće društvo te platiti jednaku cijenu kao i da je došao turist samac. Dakako, to je prednost u slučaju grupnog dolaska.

U Hrvatskoj egzistiraju i čitava apartmanska naselja, koja su najčešće u vlasništvu hotela, uz nekoliko iznimaka. U takvim apartmanskim naseljima moguće je koristiti i usluge i privilegije koje nudi hotel, ovisno o tome kako je ugovoreno po dolasku.

Cijene unajmljivanja apartmana u Hrvatskoj su u pravilu prihvatljivije od hotelskog smještaja, te su iz tog razloga apartmani najpopularniji oblik smještaja.

Što ti misliš?

Više vijesti